یکی از مؤثرترین راههای یادگیری نویسندگی رونویسی است؛ به این معنی که از روی نثر، شعر، جستار ، رمان و یا هر نوع متنی بنویسید. درست مانند مشق نوشتن دوران مدرسه. با این تفاوت که در آن زمان وادار بودید تا هرآنچه را که به شما گفتهاند رونویسی کنید اما حالا دستتان برای انتخاب متن کاملاً باز است. حالا میتوانید با توجه به علایق خودتان متنی را انتخاب کنید و از روی آن بارها بنویسید.
رونویسی به هیچ عنوان تقلید از آثار دیگران محسوب نمیشود. چون قرار نیست شما عین نوشتههای دیگران را با نام خودتان منتشر کنید. شما صرفاً تمرین میکنید تا نثرتان تقویت یابد.
اغلب در خواندن یک متن سرسری عمل میکنیم اما در حین رونویسی با تأمل بیشتر متوجه ظرایف و نکات پنهان متن می شویم.
برای اینکه بتوانید بیشترین بهره را از این نشست نوشتاریتان ببرید، پیشنهاد میکنم کلمه برداری را نیز چاشنی تمرینتان کنید. کلمات و عبارات جدیدی را که از معنی آن بی اطلاعید را در جایی یادداشت کنید و در لغت نامه به دنبال آن بگردید. به علاوه میتوانید هر عبارت جدید و یا جالب توجه را در جایی گردآوری کنید تا بتوانید در نوشتههایتان از آن بهره ببرید.
با انجام این کار شما با یک تیر سه نشان میزنید؛ هم نثرتان را تقویت میکنید، هم دایره لغاتتان و هم با عبارات، تشبیهات و ضربالمثلهای جدید آشنا میشوید.
لزومی ندارد از تمام آثار یک نویسنده رونویسی کنید؛ هرچند اگر لازم دیدید مانعی ندارد اما بهتر است به سراغ آثار برجستهی هر نویسنده بروید و با نثرهای متفاوت آشنا شوید.
لازم به ذکر است که رونویسی نیز مانند هر تمرین دیگری نیاز به ممارست فراوان دارد. گاهی نیاز است از روی یک متن چندین مرتبه بنویسید. ممکن است در ابتدای کار تأثیر این تمرین چندان مشهود نباشد اما اگر مداومت داشته باشید و نمونه مناسبی را انتخاب کرده باشید، در دراز مدت متوجه پیشرفت خودتان خواهید بود.
نیاز نیست هر روز ساعاتی متمادی را به این امر اختصاص دهید. پیوستگی این تمرین آن را اثربخش تر میکند. همین که روزانه زمان کوتاه اما مشخصی را برای رونویسی در نظر بگیرید خیلی موثر تر از زمانی است که با فاصله زمانی زیاد و مدت طولانی به رونویسی بپردازید.
یک دیدگاه در “رونویسی از متنهای خوب”